Dr. Dumitrescu-Noica Cornelia Angelica

cabinet medical individual
 

APEL

de a lărgi Materia Medica a Homeopatiei

 
Curriculum Vitae

 

Proving la Geranium Robertianum (Năpraznic)

 

Studiu la Geranium Robertianum

 

Proving la Lac-Humanum

O alianta care creste apararea organismului - AVQ -

Modul de administrare al remediilor homeopatice

Anamneza Homeopatică

Nosozii homeopatici

Alimentatia in functie de grupele de sange

Adevărul despre cafea

Instructiuni pentru proveri

linkuri utile

 

ADEVARUL DESPRE CAFEA

 

A bea cafea e un obicei stravechi, de peste 1000 de ani, dar mai inainte de toate ar trebui sa stim ce bem, cum e mai bine sa o preparam  si la ce sa ne asteptam din partea ei.

Boabele de cafea sunt fructele unor plante din familia Rubiaceae dintre care doua varietati sunt mai importante: Cofeea arabica si Cofeea robusta, prima fiind de calitate superioara. Contin peste 800 de substante volatile aromate ce se emana numai din boabele prajite.

Principala substanta din componenta cafelei, care are si efecte fiziologice de importanta majora asupra organismului, este cofeina sau cafeina. Este de fapt un praf alb, cristalin, cu gust usor amar si are denumirea  chimica de 1,3,7- trimetilxantina. Aceasta are si efecte pozitive asupra organismului, dar si efecte negative notabile si de neneglijat.

O sa incep prin a prezenta intai efectele ei pozitive pentru care se si foloseste ca medicament, dar voi atrage atentia si asupra celor negative care trebuie si ele luate in calcul.

Cofeina stimuleaza creierul pentru a produce neurotranmitatorul DOPAMINA ocupand receptorii adenozidici ai creierului, cei care induc somn, calm si liniste. Ei nu reusesc sa faca diferenta intre adenozina si cafeina. Dopamina este neurotransmitatorul care ne induce starea de bine , ne  stimuleaza activitatea neuronala in general si ne ajuta la controlul miscarilor constiente. De aici rezulta rolul ei in protejarea impotriva Depresiei, a Bolii Altzeimer si a Parkinsonului si in indepartarea starii de oboseala, somnolenta si ne da precizie in miscari . Insa in acelasi timp se suprastimuleaza si glanda pituitara care incepe sa transmita catre toate glandele, dar mai cu seama asupra glandelor suprarenale, hormoni care stimuleaza descarcarea de adrenalina si noradrenalina, neurotransmitatorii sistemului nervos simpatic de unde pleiada de efecte de suprastimulare simpatica cu efecte pozitive, dar si negative. Dintre efectele pozitive notam: bronhodilatatia ceea ce ne ajuta in crizele de Astm sau in Bronsitele cu componenta bronhospastica, efectul inotrop si cronotrop pozitiv asupra inimii, adica stimularea puterii de pompare a inimi si cresterea frecventei cardiace, foarte importanta in insuficientele cardiace si chiar tendinta la stop cardiac, stimularea secretiilor digestive si a tranzitului, ajutand digestia alimentelor si eliminarea scaunului, deci in Constipatie. Prin stimularea glandei tiroidiene duce la stimularea metabolismului in general si a arderilor catabolice, ceea ce duce la topirea grasimilor, de aceea e buna in curele de slabire.

 Insa are si multe si importante efecte negative asupra organismului:

1.     asupra sistemului nervos produce acea suprastimulare dopaminergica, iar prin inhibarea receptorilor adenozinici induc o stare de neliniste si agitatie, insomnii;

2.     asupra vaselor de sange produc o vasoconstrictie ceea ce duce la cresterea usoara, dar uneori semnificativa, a tensiunii, urmand ca mai apoi prin stimularea diurezei sa se produca scaderea  si mai semnificativa a tensiunii, putand sa mearga uneori pana la stari de colaps si lesinuri, dureri de cap de origine vasomotorie;

3.     asupra aparatului digestiv prin suprastimularea secretiilor digestive si a peristaltismului intestinal pot sa apara gastrite, ulcere, colici, colite, celiachii si intoleranta la gluten, diaree;

4.     prin suprastimularea sistemului nervos se suprastimuleaza si sistemul endocrin care se va dezechilibra prin reactii de hiper:

·        hipertiroidism cu stimularea arderilor si scadere in greutate;

·        hiperparatiroidism cu cresterea absorbtiei de calciu si fosfor, dar si a resorbtiei osoase ceea ce poate duce la Osteoporoza;

·        hiperpituitarism cu suprastimularea celorlalte glande;

·        cresterea productiei de adrenalina cu efectele discutate mai sus, dar si cu inducerea unei stari de alerta, de "lupta sau fugi".  Eliberarile acestea de Adrenalina si Dopamina care induc starile acestea de bine, de energie si de a fi mereu "in priza", dau sindromul de dependenta similar oricarui drog. Atentie! Uneori placerile  ne pot omora!

·        Pe masura ce rezerva de adrenalina scade incepe descarcarea celui de al doilea hormon de stres, de "lupta sau fugi" si anume Cortizolul. Daca acest ciclu se repeta de mai multe ori si in mod regulat se instaleaza starea de stres cronic ceea ce duce la sindromul de oboseala cronica, anxietate, nervozitate, iritabilitate si scaderea imunitatii. Cresterea cortizolului poate sa provoace, pe langa acest raspuns la stres, o crestere a rezistentei la insulina cu efecte de crestere a glicemiei, o stimulare a resorbtiei osoase cu pericol de Osteoporoza, o inhibare a hormonului de crestere cu importanta majora la copii, dar si inhibarea hormonilor sexuali, producand fenomene de hipogonadism si a aldosteronului producand retentie de sodiu si hiperexcretie de potasiu si calciu.

           De asemenea s-a mai observat ca sub influienta cafeinei scade si absorbtia intestinala de fier putand sa produca Anemii feriprive, dar si a calciului.

           In ceea ce priveste calciul, mecanismul prin care este blocat este urmatorul: cafeaua, ca de altfel si cacaua, ceaiul verde sau negru, spanacul, macrisul, reventul, rosiile, sfecla rosie, telina, patrunjelul, smochinele, contin cantitati mari de acid oxalic, de aceea sunt considerate alimente cu un PH acid. Acidul oxalic este unul dintre cei mai tari acizi organici fiind foarte instabil reactionand imediat cu mineralele cu care vine in contact si in special cu calciul cu care formeaza oxalatii de calciu, saruri insolubile care se depun imediat formand calcificari pe artere, osteofite pe articulatii sau calculi in diverse organe cavitare. Cum se intampla lucrul acesta? Daca consumam cafeaua sau oricare din alimentele mai sus amintite, acidul oxalic din ele ajungand in sange se cupleaza cu calciul pe care-l intalneste, formand oxalatii de calciu care se depun pe artere sau prin rinichi, etc. Sangele, ca sa-si mentina cantitatea de calciu care trebuie sa perfuzeze muschii astfel incat ei sa nu sufere si sa nu intre in tetanie, incepe sa-l extraga din os producand Osteoporoza, iar prin precipitarea oxalatilor de calciu, osteofitele. Daca se consuma cafeaua sau oricare din produsele mai sus mentionate cu lactate se formeaza oxalatii de calciu in afara organismului si astfel se evita vidarea propriilor rezerve de calciu, insa aceste saruri sunt absorbite din intestin in sange si se pot depune pe vasele sange sau in rinichi, ficat, pancreas etc. dand acele microcalcificari sau calculi.

          De asemenea cafeaua mai contine si cafestol si kahweol, doua substante care pot ridica nivelul LDL- colesterolului(lipoproteine care transporta colesterolul rau care se depune pe vase producand Ateroscleroza.

S-a observat insa ca aceste substante pot fi indepartate prin folosirea filtrelor de cafea.

          De asemenea cafeaua mai contine aproximativ 4% Proteine, 30% Glucide, 14% Lipide, Vitaminele: A,E, PP, B1, B2, B6, B9, Minerale: K, Ca, Mg, P, etc si acizi fenolici clorogenici cu proprietati cei drept antioxidante, dar, avand in vedere efectele negative multiple si importante ale cafelei, ar fi de preferat a se folosii alte alimente bogate in substante antioxidante cum ar fii fructele, legumele, cerealele, plantele, etc care au si putere energizanta de altfel, fara sa dea sindroame de dependenta.

          In concluzie e bine sa se foloseasca cafeaua cat mai rar posibil, pregatita la filtru, tamponata cu trei sferturi din cantitate cu lapte, pentru a evita saracirea  organismului in calciu ,alaturi de un pahar cu apa pentru a evita scaderile tensionale post diureza,  nu in cantitati mari si nu pe stomacul gol ci dupa o masa mai festiva, pentru a evita sindromul de dependenta si de obisnuinta care o face sa nu mai aiba efectul scontat de energizare si pentru a evita toata pleiada de afectiuni pe care le poate genera. In ceea ce priveste categoriile de oameni care o pot consuma sunt doar persoanele adulte si nu foarte in varsta. Este interzisa cu desavarsire femeilor insarcinate sau care alapteaza pentru ca pot intoxica copilul care nu are inca pregatite armele metabolizarii si eliminarii substatelor din cafea si copiilor de orice varsta pentru ca le blocheaza hormonul de crestere.

          Parerea mea este ca totusi nu avem sau nu trebuie sa avem nevoie de cafea ca sa ne simtim bine. Noi oamenii suntem fiinte extraordinare , ultima creatie a lui Dumnezeu menite sa luminam pamantul, sa zburam in ceruri, sa fim liberi de orice dependenta, sa ne detasam de tot ce ne tine legati strans fie ca e vorba de o bautura, vreo mancare, obicei, gand sau sentiment. Si putem s-o facem, avem cu ce. Dumnezeu ne-a creat cu un suflet care ne anima fiinta sai care prin rugaciune poate primi cantitatea de energie necesara vietii!